Marcin Dylla (nar. 1976 v Chorzowe, Poľsko) sa začal učiť hrať na gitaru od svojich ôsmich rokov v hudobnej škole v Rudé Ślaske. V rokoch 1995 – 2000 študoval na Hudobnej akadémii v Katowciach (prof. Wanda Palacz) a následne na zahraničných školách: Hudobná akadémia v Basileji (prof. Oscar Ghiglia), Hudobná akadémia vo Freiburgu (prof. Sonja Prunnbauer) a na Hudobnom konzervatóriu v Maastrichtu (prof. Carlo Marchione).

Americké noviny Washington Post ho označili za jedného z najtalentovanejších gitaristov planéty. Na 7. ročníku Medzinárodnej gitarovej súťaže v Alessandrii (Taliansko) obdržal ocenenie „Gold Guitar“ udeľované hudobnými kritikmi gitarového objavu roka. V rokoch 1996 – 2007 získal devätnásť prvých cien na prestížnych európskych a amerických gitarových súťažiach, okrem iného aj z „Guitar Foundation of America“ (2007).

Býva často pozývaný na gitarové festivaly, vedie majstrovské kurzy, spolupracuje s významnými hudobníkmi aj orchestrami a uskutočňuje recitály v svetoznámych koncertných sálach (v Carnegie Hal, New York, v Konzerthaus, v Musikverein a v Paláci Lobkowitz, Viedeň, Auditorio Nacional v Madride a v ďalších). V súčasnej dobe je profesorom gitary v poľských mestách Krakov a Katowice.

Prihlásenie