Gitarista Marco Socías sa narodil v španielskom meste Málaga, kde získal aj svoje prvé hudobné vzdelanie. To ďalej prehlboval účasťou na mnohých majstrovských kurzoch a štúdiom na Musikhochschule v Kolíne nad Rýnom. Medzi významné osobnosti, s ktorými sa počas svojich štúdií stretol, patrí Carmen Gallardo, Antonio Company, José Tomás, José Miguel Moreno, Hubert Kappel a David Russell.
Vo svojich 21 rokoch sa Marco stal najmladším profesorom gitarovej hry v Španielsku. Získal ocenenie na najprestížnejších medzinárodných súťažiach ( „Infanta Cristina“ v Španielsku – 1. cena, „Le printemps de la Guitare“ v Belgicku, „Concorso Internazionale di Gargnano“ v Taliansku).
Marco Socías je pravidelne pozývaný na medzinárodné gitarové festivaly. Koncertuje v celej Európe, na Blízkom východe a v USA ako sólista alebo člen komorných zoskupení. Vystúpil na významných svetových pódiách (Concertgebouw v Amsterdame, Konzerthaus vo Viedni, Auditorio Nacional v Madride, Konzerthaus a Philharmonie v Berlíne, Alte Oper vo Frankfurte) a s radom vynikajúcich orchestrov (Radio Sinfonia-Orchester Berlin, Rotterdam Philharmonic, Orquesta Ciudad de Granada, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta de Cadaqués a Orquesta Nacional de Cuba). Spolupracoval s týmito významnými dirigentmi: Sir Neville Marriner, Josep Pons, Víctor Pablo Pérez, Odón Alonso a Leo Brouwer.
Marco Socías nahral osem CD. V prvom období to bol Giulianiho gitarový koncert op. 30, „Concerto Meditarraneo“ pre dve gitary a orchester Carla Domeniconiho (spolu s autorom), CD s katalánsku hudbou (autori Pujol, Llobet, Mompou), výber skladieb Joaquína Rodriga, „album de Colien“ (so súčasnou španielskou a portugalskou hudbou) a španielske piesne (autori Falla, Lorca a Gerhard) sa sopranistkou Juanito Lascarrou. Neskôr nahral CD sólových skladieb Joaquína Rodriga pre EMI a s orchestrom Ciudad de Granada (s dirigentom Josepom Ponsa) nahral „Concierto de Aranjuez“ a „Fantasia para un Gentilhombre“ pre Harmonia Mundi. V súčasnosti pracuje s kórejskou sopranistkou Sumi Jo na CD so skladbami Johanna Sebastiana Bacha pre Deutsche Grammophon. Taliansky skladateľ Carlo Domeniconi venoval Marcovi skladby „Incontro“, „Sonata, quasi una sinfonia“ a Gitarový koncert č. 13.
Marco Socías pôsobí ako profesor v Centro Superior de Música „Musikene“ v baskickom meste San Sebastián v Španielsku.

Prihlásenie