Flamenco je umelecká forma, ktorá zahŕňa spev a tanec. Táto forma vznikla fúziou hudobných prvkov typických pre Andalúziu, rómsku a orientálnu hudbu. Vyznačuje sa najmä použitím chromatizmu, melizmami, zmenami tempa a improvizáciou. Zahŕňa všetky témy života – od šťastných po smutné.

SEXTETO: Morenito de Triana – Gitara, Tomáš Liška – kontrabas, Václav Greif – klavír, Nikola Zarić – akordeón, Michael Cába – bicie a perkusie, Virginia Delgado – tanec

Moreno de Triana

Aj keď sa Moreno de Triana narodil na Slovensku, má Sevillskú dušu. Na gitare začal hrať, keď mal dvanásť rokov, potom čo počul hrať Paca de Lucía. Od tohto momentu sa začal jeho celoživotný románik s flamencom.

V roku 1999 sa presťahoval do Sevilly (Španielsko), kde žil a pracoval šesť rokov. Ako žiak Gerarda Nuñeza a Niña de Pura sa stal finalistom v Medzinárodnej gitarovej flamencovej súťaži Niña Ricarda. Vystupoval na mnohých koncertoch v Španielsku, Francúzsku, Taliansku, Japonsku, Kostarike, Nemecku, Rusku, Turecku a Peru. Svojím vystúpením otvoril koncerty Paca de Lucía, Gipsyho Kinga a Antonia Reya.
Spojením umelcov z celej Európy vytvoril Morenito de Triana tento jedinečný projekt s názvom Flamenco Experience 6.

Nikola Zarić

Nikola Zarić sa narodil vo Viedni rodičom srbskej národnosti. Nicola začal rozvíjať záujem o hudbu už v mladom veku. Na akordeón začal hrať vo veku siedmich rokov.
Vyštudoval Konzervatórium Franza Schuberta a spolupracoval na projektoch ako Vila Madalena, Vienna Balkan Groove a Vienna Salon Orchestra.
Nikola upútal pozornosť verejnosti vďaka početným oceneniam na medzinárodných súťažiach v Rakúsku, Taliansku a Srbsku. Jeho podmanivé hudobné schopnosti poskytujú mimoriadny divácky zážitok pre milovníkov hudby každého druhu.

Virginia Delgado

Je ťažké si predstaviť hudbu flamenca bez tanca. Virginia Delgado sa narodila v Madride, promovala na legendárnej Tanečnej akadémii Amor de Dios a študovala klasický tanec a balet na Kráľovskom konzervatóriu v Madride. Svoje umenie predstavila divákom v Paríži, Mníchove, Stuttgarte, Dubrovníku a Bratislave.
V roku 2013 založila prvú flamenco tanečnú spoločnosť v Českej republike s názvom „Danza Flamenca – Virginia Delgado“.
Virginia si vytvorila svoj vlastný štýl tanca, ktorý je ovplyvnený baletom a súčasným tancom, a ktorého korene pevne vychádzajú z tradície flamenca.

Michael Cába

Michael Cába bol hudobne formovaný už v detstve, v rodine jazzového basgitaristu Charlesa Cábu. Vo veku trinástich rokov začal Michael študovať bicie a perkusie pod vedením bubeníka Ivana Audesa. Jeho ďalšími učiteľmi boli napríklad George Nightingale, Ángel „Cepillo“ Sanchéz, Yuvisney Aguilar Rojas, Pedro Pablo Mireles, Manley „El Piri” López, Calixto Oviedo, Yomar Amador Morejón, Marvin Diz, El Panga, Rodney Barretto, Guillermo del Toro Varela a Luis Chacón Coca Riverón.
Michael má bohaté skúsenosti s hraním v skupinách ako Los Remedios, Flamenco Element a Arsa y Toma. Okrem flamencových kachónov sa Michael špecializuje aj na afro-kubánske nástroje ako sú kongo, bongo, timbály a batá bubny. Vyučoval v ZUŠ Chválenická v Plzni a v ZUŠ v meste Stod.

Václav Greif

Saxofonista a jazzový klavirista Václav Greif študoval na Hudobnej škole Jaroslava Ježka pod vedením Javoslava Placeka, Jakuba Zommera, Ondreja Kabrnu a Mateja Benku. Václav Greif je pôsobivý jazzový hudobník svojej doby.
Václav viedol improvizačný workshop na Konzervatóriu v Plzni, pôsobil ako korepetítor Divadla J. K. Tyla a skladal hudbu pre niekoľko divadelných produkcií. Václavove afro-kubánske „clave rytmy“ s jazzovými harmóniami a improvizačnými technikami dodávajú Flamencu Experience 6 jedinečný zvuk.
Václav pravidelne vystupuje s mnohými domácimi a zahraničnými umelcami flamenca a je členom niekoľkých hudobných skupín, napríklad „Timbasa Timba“, „Petr Beneš & Jeepers Creepers“ a „Jazz and Swing“.

Tomáš Liška

Patrí k najuznávanejším jazzovým kontrabasistom v Českej republike. Študoval na Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe a na prestížnom Jazzovom inštitúte v Berlíne s renomovanými americkými hráčmi a učiteľmi Gregom Cohenom a Johnom Hollenbeckom. Tomáš vystupuje na významných jazzových festivaloch a v koncertných sálach po celej Európe, Spojených štátoch, Latinskej Amerike a Afrike. Získal niekoľko ocenení na významných jazzových festivaloch v Poľsku, Belgicku a Španielsku.
Jeho album „Invisible World“ bol nominovaný na českú hudobnú cenu Grammy – Anděl 2009. V súčasnosti spolupracuje s hudobníkmi ako sú Steve Walsh (USA), Carlie Oswald, Lenka Dusilová a Yvonne Sanchez.

Prihlásenie