Branislav Krajčo „Flaco de Nerja“ sa narodil v Bratislave. Prvý kontakt s gitarou má v 13-tich rokoch, keď spoznáva flamenco, v ktorom nachádza svoje vyjadrenie a inšpiráciu. Už ako 16-násťročný koncertuje po prvýkrát pred publikom vo svojom rodnom meste.

V nasledujúcich rokoch cestuje do Granady, kde absolvuje kurz u flamenkového majstra Emilia Mayu. Od tohto času žije medzi Španielskom a Slovenskom. Zakladá skupinu „Los Caminos“, taktiež je spoluzakladateľom občianského združenia „Peña Flamenca-La Pasion a Flamenco Festivalu v Bratislave.
V roku 1998 odchádza na turné do Kolumbie a nasledujúci rok pôsobí v Španielsku v meste Nerja, kde získava svoje umelecké meno „Flaco de Nerja“. Koncom pobytu v Nerje cestuje na turné po Brazílií a Nemecku. Od roku 2000 koncertuje v Paríži, kde nahráva vysielania pre Rádio Cultur France a Television France 2. V tomto čase vychádza jeho debutové CD pod názvom Axarquia.

V roku 2001 a 2004 sa ako jediný slovenský flamenco gitarista stáva finalistom národnej suťaže „Concurso Nacional de Arte Flamenco de Córdoba“ (v cene Manola Sanlucara) a Concurso Nacional de Guitarra de Concierto v Barcelone. V tomto čase je takisto prizvaný do projektu „Homenaje a Paco de Lucía“, s ktorým cestuje po Európe. Flaco je začleňovaný medzi najlepších gitaristov mladej generácie. Španielsky denník (Diario Malaga) ho za jeho virtuozitu, kompozíciu a jedinečnosť charakterizoval ako gitaristu od ktorého sa očakáva veľký prínos pre flamencovú koncertnú hru. Svoje umenie prezentoval v krajinách ako: Brazília, Kolumbia, Anglicko, Francúzsko, Španielsko, Rakúsko, Nemecko, Portugalsko – Azorské ostrovy, Izrael, Švajčiarsko atď. Účinkoval na prestížnych festivaloch ako: Flamenco Festival Sanlucar de Barrameda- Španielsko, Flamenco Festival Wien, Flamenco Festival Nürnberg, Flamenco Festival Bratislava, Felicja- Blumental Tel Aviv, Atlantikfestival- Azorské ostrovy, Schubertiade-Rakúsko atď.

Vystúpenie je prehľadom rôznych flamenco štýlov, “palos” (Alegrías, Bulerías, Tangos, Soleá,) atď. Je zostavené z tradičných andalúzskych tancov a z džezových tém, ktoré su posadené do flamencového rytmu. V určitých témach, ako napr.: tangos a rumba predstavujú umelci svoje improvizácie, ktoré dodávajú koncertu svoju jedinečnosť. Hudobnú produkciu dopĺňa neodmyslitelný výrazový tanec. Rytmické zapateado (step) a elegantné pohyby sú jedným z vyjadrením tohto andalúzskeho folklóru. Publikum si môže vychutnať spojenie tradičného a moderného flamenca plného temperamentného rytmu andalúzkych melódií a vášnivého tanca, ktoré vyjadrujú charakter južného Španielska – Andalúcie. Umelci vystupujúci v tomto programe sa predstavili na svetových pódiách v Španielsku, Brazílii, Kolumbii, Izraeli, Francúzku, Nemecku, Anglicku a.i. Ich profesionalita bola pozitívne ohodnotená médiami u nás aj v zahraničí.

Zostava:

Flaco de Nerja – flamencová gitara
Sandra la Chispa- tanec
Dino de Valeria- perkusie
Janis Raptis- flamencová gitara

Prihlásenie