Gitaristka, skladateľka a pedagogička Tatiana Stachak absolvovala Vratislavskú akadémiu hudby v triede prof. Piotra Zaleskiho. Vyhrala národné a medzinárodné gitarové súťaže, vrátane 1. miesta na Národnej gitarovej súťaži v Konine (Poľsko, 1990), 2. miesta na Medzinárodnej gitarovej súťaži vo Frosinone (Taliansko, 1991) a 2. miesta na Medzinárodnej gitarovej súťaži v Ingenio ( Španielsko, 1995). V rokoch 1998-2005 napísala články o gitarovej literatúre a metodike vyučovania pre hudobný časopis Świat Gitary.

Ako študentka Hudobnej akadémie sa zamerala na vzdelávanie malých detí. Jej skúsenosti s prácou s deťmi viedli k vydaniu mnohých vzdelávacích titulov pre začínajúcich a stredne pokročilých gitaristov. EUTERPE vydala Stachakovej sériu duetov Uczeń i Nauczyciel [Žiak a učiteľ] (vol. 1-3), jej zbierku miniatúr Zaproszenie do walca [Pozvánka na valčík], dve zbierky kolied – Pierwsza gwiazdka z gitarą a W dzień Bożego Narodzenia – a Solo & Duo na ktorej spolupracoval aj Mirosław Drożdżowski. Jej učebnice Gitara pierwsza klasa [Gitara prvej triedy] a Gitara ekstra klasa [Extra Class Guitar] sa stali trvalou súčasťou kánonu hudobnej výchovy v Poľsku a v zahraničí si získavajú stále väčšie uznanie. Stachaková je tiež spoluautorom série učebníc pre nácvik ucha a rytmu Nasza muzyka [Naša hudba] (vol. 1-6) a Nowy solfeż [New Solfeggio], pripravených spoločne s Ilonou Tomera-Chmiel a Lidiou Florek.

V súčasnosti sa aktívne venuje vzdelávacím aktivitám, prednáškam a workshopom v hudobných školách, na gitarových kurzoch a na festivaloch a propagácii jej metód výučby.

Prihlásenie