Duo Siqueira Lima je jedným z najprestížnejších komorných zoskupení ktoré získalo ocenenie Profissionais da Música v roku 2015 v Brazílii a tiež ocenenie International Press Award v roku 2014 v USA. Gitarové duo Siqueira Lima tvoria Cecilia Siqueira (Uruguaj) a Fernando Lima (Brazília). Ako inštrumentálne duo získali počnúc rokom 2002 celosvetové renomé a vystupovali na dôležitých festivaloch, vo významných sálach ako aj renomovaných televíziách a rozhlasoch. Odborná kritika vo svete vyzdvihuje najmä ich mimoriadnu súhru a techniku, ale taktiež charizmu a radosť z muzicírovania.

Časopis Star-Telegram po ich koncerte napísal: „Duo oplýva virtuozitou, štýlom a eleganciou. Sála bola dokonale uspokojená a ich vystúpenie umocnila ľahkosť komunikácie s publikom. Akoby ste boli v ich obývačke….“ K ich prvému vzájomnému stretnutiu došlo v roku 2001 na medzinárodnej gitarovej súťaži v Caxias do Sul (Brazília). Spomedzi všetkých účastníkov získali práve Cecilia a Fernando prvé miesto, čo bolo podnetom k ich ďalšej vzájomnej spolupráci. Odvtedy sa gitarové duo predstavilo na mnohých významných gitarových festivaloch ako Festival Internacional de Guitare de Paris (Francúzsko), Palazzo Kongresowa (Poľsko); International Musical Festival (Rusko); Jazz Festival (Rusko), Brest International Music Festival, Tchaikovsky (Bielorusko), Festival de Guitare de Lausanne (Švajčiarsko), Festival Guitares du Monde (Francúzsko), National Concert Hall and Festival of World Cultures (Írsko), Palazzina Liberty (Taliansko), a Ësterhaze Castle (Maďarsko) a koncertovali v približne pätnástich krajinách Európy, Ameriky a nedávno vrátili z turné po Južnej Afrike. Pravidelne sú pozývaní ako lektori majstrovských kurzov po celej Európe a USA.

Na svojom konte má duo Siqueira Lima tri albumy – “Tudo ConCorda“ (2003), “Lado a Lado – Side by Side” (2006) a “Um a Um” (2010) boli priaznivo ocenené odbornou tlačou. Duo interpretuje originálne diela pre gitarové duo ako aj rôzne transkripcie. V ich repertoári dominuje brazílska hudba a medzi ich dôležité projekty patrí i spolupráca s významným brazílskym klarinetistom a dirigentom Paulom Moura, s ktorým prezentujú diela Radamésa Gnattaliho a Astora Piazzollu.

Prihlásenie