Hre na gitare sa začal venovať v roku 1996. V rokoch 1998 až 2002 študoval na žilinskom Konzervatóriu v triede prof. Dušana Lehotského. Od roku 2002 až do roku 2007 bol poslucháčom AU FMU v Banskej Bystrici v triede Mgr. art. Jána Labanta, ArtD., kde promoval s vyznamenaním a cenou Rektora Akadémie Umení. V roku 2010 ukončil doktorát z hudobnej interpretácie pod vedením prof. Jely Špitkovej na Akadémii Umení v Banskej Bystrici. V roku 2005 absolvoval päťmesačnú stáž na Conservatorio A. Boito di Parma a Academia del Teatro Cinghio v Parme v Taliansku, kde získal mimoriadne štipendium v triede renomovaného virtuóza M° Giampaola Bandiniho a v roku 2006 dvojmesačnú stáž v Centre de Musique Baroque vo Versailles, vo Francúzsku, a popritom navštevoval aj triedu Oliviera Chassaina na Conservatoire National Supérieur de Musique v Paríži. Absolvoval majstrovské kurzy s osobnosťami ako Jorge Morel, Máximo Diego Pujol, Štěpán Rak, Roland Dyens, Odair Assad, Pavel Steidl, Marcin Dylla, Margarita Escarpa, Carlo Marchione a John W. Duarte.

Pravidelne sa venuje koncertnej činnosti ako sólový hráč, sólista s orchestrom a v rôznych komorných obsadeniach. V súčasnosti spolupracuje predovšetkým s talianskym gitaristom Fabriziom Ferrarom v Duu Marec-Ferraro, s klaviristkou Evou Kosorínovou a s huslistom Andrejom Baranom. Spolupracoval aj gitaristkou Evou Soviarovou a s gitaristom Petrom Tomkom, s ktorým realizoval svoj diplomový koncert so Štátnym Komorným Orchestrom v Žiline, v slovenskej premiére Koncertu pre dve gitary a orchester op. 210 Maria Castelnuovo-Tedesca. S orchestrom Štátnej opery v Banskej Bystrici interpretoval slávny koncert Joaquína Rodriga Concierto de Aranjuez.

Koncertoval na Slovensku, v Čechách, v Poľsku, v Maďarsku, v Nemecku, v Taliansku, vo Francúzsku, v Španielsku a vo Veľkej Británii, v koncertných sálach ako Dom Umenia Fatra v Žiline, Royal Festival Hall v Lodýne, Millenáris-Fodadó v Budapešti, Hlahol-velký sál v Prahe, Palazzo Vecchio vo Florencii, Palazzo Regio v Cagliari a Sala Mompou v Barcelone.

Je finalistom Paganiniho súťaže v Parme, IT, a laureátom troch medzinárodných súťaží (Festival Ivana Ballu, Dolný Kubín, SR; Music Festival London, Londýn, VB; Interpretačná súťaž Milana Tesaře, Brno, ČR) a držiteľom cien z viacerých národných a medzinárodných gitarových súťaží (Súťaž Študentov Slovenských Konzervatórií; Karl Ditters Dittersdorf, Vídnava, ČR; Giulio Rospigliosi, Lamporecchio, IT; Villa Nova Mondoví, Cuneo, IT; Festival Paganini, Parma, IT; Konkurs Gitarowy Medzinarodowy, Krynica, PL.)

V súčasnosti sa okrem koncertnej činnosti venuje aj pedagogickej činnosti. Vyučuje hru na gitare a komornú hru na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu a na Fakulte Múzických Umení Akadémie Umení v Banskej Bystrici. Realizoval niekoľko rozhlasových a televíznych nahrávok. Adam Marec koncertuje na nástroji od nemeckého výrobcu gitár Daniela Starka a ozvučuje sa technikou od švajčiarskej firmy Schertler.

www.adammarec.com

Prihlásenie