Arianna Savall a Petter Udland Johansen založili v roku 2009 v Bazileji vo Švajčiarsku skupinu Hirundo Maris, ktorá sa špecializuje na starú hudbu od stredoveku po barok, ako aj na vlastné kompozície a ranú fúziu. Ich tvorivým jadrom je stredomorská a severská hudba, ovocie ich rozsiahleho hudobného partnerstva. Ako sťahovavý vták sledujú cesty cez moria a hudbu, ktorá od nepamäti spája Škandináviu s Pyrenejským polostrovom.

Hirundo Maris sa pravidelne objavuje na mnohých festivaloch po celej Európe, ako je Stanser Musiktage (Švajčiarsko), Fest für Alte Musik v Kolíne nad Rýnom, Festival Jazz in Church, Bukurešť (Rumunsko), Menuhin Festival Gstaad (Švajčiarsko), Bachwochen Thun (Švajčiarsko), Styriarte Festival (Rakúsko), All’Improvviso Festival (Poľsko), Oslo Kirkemusikk Festivalen, Nordlysfestivalen (Northern Lights Festival) Tromsø (Nórsko), Festival de Dinan (Bretónsko), Seduced by Harps (Belgicko), Sentmenat International Harfa Festival (Katalánsko), Arp Sanati Dergi Festival v Istanbule (Turecko), Festival de Fontfroide a Philippe Maillard Productions (Paríž).

Hirundo Maris nahrali svoje prvé CD Chants du Sud et du Nord pod prestížnou nahrávacou spoločnosťou Manfreda Eichera ECM. Hirundo Maris spolupracovali s inými skupinami a nahrávacími spoločnosťami, ako sú Alia Vox, Ramée Records a CAB Records. Arianna Savall a Petter Udland Johansen navrhujú hudobnú cestu časom a priestorom. Striedajúc tradičnú hudbu (sefardské, katalánske, španielske, keltské a nórske melódie) a ich vlastné kompozície, vytvárajúc výrazne individuálny vesmír zvuku a poézie, spájajúci s úžasnou prirodzenosťou rôzne štýly hudobnej praxe, ktoré nadobudli počas svojej kariéry, s mimoriadnou rozmanitosťou, ktorá zahŕňa všetky druhy hudby. Arianna Savall a Petter Udland Johansen svojimi sprievodmi na harfe a hardingfele (husle Hardanger) dosahujú obratnú a jemnú evokáciu každého podnebia, ktoré sa trblieta tisíc a jedna farbami vybrnkávaných strún. Ako obvykle, ich hlasy sprostredkúvajú svetlo, ktoré je teplé a temperované dokonalou disciplínou a predovšetkým ich schopnosťou evokovať lyrické sklony, ako je prirodzený lesk tradičnej piesne. Arianna a Petter spojili v tejto nahrávke skupinu výnimočných hudobníkov zo severu a juhu, z umelecky odlišných tradícií, ktorých virtuozita im umožňuje prechádzať od jedného estetického štýlu k druhému. Hudobníci HIRUNDO MARIS (latinský výraz znamená „morská lastovička“) nepochybne zodpovedajú názvu súboru, bez námahy sa predierajú z jedného kontinentu na druhý, z jedného obdobia do druhého, pričom v každom diele vytvárajú atmosféru dokonale definovanej reflexie, ktoré sú celé presiaknuté stredomorskou a severskou esenciou, ktorá je základom nepotlačiteľného hudobného dedičstva Arianny Savall a Pettera Udlanda Johansena. V čase, keď dychtivo skúmame mosty medzi hudobnými repertoármi, medzi umeleckou hudbou a nadčasovým odkazom našich ústnych tradícií, je hudba na tomto albume pozoruhodná svojou výnimočnou originalitou a bezchybnou muzikálnosťou.

Prihlásenie