Mateusz Kowalski patrí medzi významných mladých gitaristov. Predstavuje repertoár od renesancie až po súčasnosť s pozoruhodnou odbornosťou, zmyslom pre štýl a veľkou hudobnou kultúrou. Vystupoval na významných miestach – Musikverein vo Viedni, Veľké divadlo v Šanghaji, v mestách ako New York, Paríž, Budapešť, Londýn. V roku 2019 hral s Varšavskou filharmóniou v hlavnom meste Poľska populárne Concierto de Aranjuez. Vyhral prestížne súťaže v Antony (Paríž) a Londýne (2. medzinárodná súťaž EuroStrings, 2019).

V roku 2019 vyšlo jeho debutové CD pod vydavateľstvom CD Accord s dielami Bacha, Giulianiho, Tarregu, Barriosa, Piazzollu, Poncea, Assada, Schuberta. V roku 2021 nahral svoje druhé CD – Polish Romantic Guitar s hudbou Bobrowicza, Szczepanowského, Sokołowského a Horeckého.

Narodil sa v roku 1995 v Koszaline. Hre na gitare sa začal venovať ako sedemročný. Ďalších dvanásť rokov ho vyučoval Dariusz Schmidt na Štátnej hudobnej škole Grażyny Bacewiczovej v Koszaline. Potom absolvoval štúdium u Ryszarda Bałauszka na Hudobnej univerzite Fryderyka Chopina vo Varšave, kde získal medailu Magna cum Laude. Svoje zručnosti zdokonaľoval na mnohých majstrovských kurzoch pod vedením takých vynikajúcich hudobníkov ako Sergio Assad, Oscar Ghiglia a Alvaro Pierri.

Popri kariére sólistu sa tento mladý umelec venuje aj pedagogickej kariére. Od októbra 2019 vyučuje na svojej alma mater vo Varšave a vedie majstrovské kurzy na festivaloch v Szegede (Maďarsko), Ruste (Rakúsko), Qingdao (Čína). Od októbra 2019 vyučuje na svojej alma mater vo Varšave.

Mateusz Kowalski získal štipendium od maršála Západopomorského vojvodstva (cena Pro Arte), primátora mesta Koszalin a ministra kultúry a národného dedičstva (program „Mladé Poľsko“). Hrá na nástrojoch známych značiek ako Carl-Hermann Schaeffer, Karl-Heinz Roemmich a Jorge Godoy (Martinez).

Prihlásenie